Foto galerija
Video galerija
Simboli
Himna
E-mail

H53
Pust v Cerknici
Kraški pust
Striček

       >>Novice

TMINSKA PUSTNA MUZIKA – 60 LET

Pust v Tolminu ima bogato tradicijo in ostaja sestavni del kulturno-zabavnega življenja Tolmincev.
Osrednji lik pustnih prireditev v Tolminu je Tminska pustna muzika, ki deluje že vse od leta 1955. Tudi v letih, ko obširnih pustnih prireditev v Tolminu ni bilo, je Tminska pustna muzika s svojimi nastopi popestrila pustni utrip v mestu in hkrati prikazala življenje in ustvarjalnost Tolmincev, ki so se ob tem ljudskem običaju vedno izkazali kot domiselni in radoživi ljudje.

Posebna značilnost so instrumenti iz pleha, izdelani iz konzerv, ki so jih iznajdljivi tolminski kleparjih našli v ameriških vojaških UNRRA paketih po 2. svetovni vojni. Od leta 1955 nanje še danes s ponosom igrajo člani Tminske pustne muzike.

Ti so izkušeni, preizkušeni, najboljši tolminski muzikanti, brez formalne glasbene izobrazbe, kajti le oni lahko izvabijo iz plehnatih instrumentov edinstveno melodijo. V tej muziki so v preteklih desetletjih igrali poznani stari Tminci, zato godbi upravičeno lahko rečemo – zadnje pleme radoživih Tmincev.
Glasbeni repertoar obsega sedem koračnic, tri valčke in druge ljudske pesmi.

Tminska pustna muzika ima v svoji lasti preko 30 unikatnih instrumentov (med njimi tudi 120 let staro trobento), več kompletov kostumov in zastav, kar jo dela znano in prepoznavno v širšem slovenskem prostoru in italijanskem zamejstvu. Tminska pustna muzika je tudi uradna spremljevalka Tminskega grofa Coroninija in njegove soproge.

Tminska pustna muzika letos praznuje velik jubilej – 60 letnico svojega delovanja. Pred 10. leti pa je bila ustanovljena kot društvo.

S svojimi nastopi je v teh letih popestrila pustni utrip na številnih karnevalih, med drugim v Novi Gorici, Kanalu, Cerknici, Pulferu in Sedeglianu v Italiji, v Ljubljani, Bovcu, Kočevju, Portorožu, Tolminu in drugih krajih Zgornjega Posočja, na Livku, Opčinah pri Trstu, Viru pri Domžalah, Ptuju in Igu pri Ljubljani.

Na predstavitvah člani TPM vedno prejemajo zahvale in pohvale, diplome in nagrade.
Ob prihodih iz gostovanj se godba večkrat pridruži drugim domačim pustnim prireditvam.
Izven pustnega časa je muzika sodelovala na Ljubljanskem gradu ob otvoritvi razstave – Maske danes, obrazi jutri in 300-letnici Tminskega punta.

Redno sodeluje pri otvoritvah in jubilejnih prireditvah, kot so praznik frike in kmečki praznik…
Od leta 2010 dalje pripravlja društvo vsako leto 24. decembra predbožično stojnico pod geslom NAJ NA BOŽIČ NIHČE NE TRPI POMANJKANJA. Sponzorji so dobri Tminci, za kar se jim pobudniki iskreno zahvaljujejo.

Muzika je presegla meje Tolmina, postala je občinska, znana je po Sloveniji in v tujini. O njej poročajo mnogi mediji. Vanjo se vključuje vse več žensk. Od leta 2009 ima tudi svojo himno.
Letos za jubilejno leto pripravljajo prav poseben program, namenjen vsem Tmincem in ljubiteljem pusta. Ob tej priliki jih vabijo v Tolmin na pustni torek, 17.02.2015, od 15.00 ure dalje. Podroben program bo objavljena na njihovi spletni strani: www:tminskapustnamuzika.si.


     >>Novice

1.Himna (integralna)
2.Himna (razsirjena)
3.Himna (gola)
4.Program
5.Livek 2010 (foto)
6.Videogalerija

--] TPM © Copyright 2003 graphics, design Lara-K . Webmaster [--