Foto galerija
Simboli
E-mail

H53
JBB
Pust v Cerknici
Kraški pust
Striček

       >>Novice

8.12.2008
OBČNI ZBOR TPM-ja
V soboto, 13. decembra 2008, bo ob 19.00 uri v Hotelu Krn Občni zbor Tminske Pustne Muzike.
To je obenem tudi vsakoletni začetek aktivnejših priprav na novo Pustno sezono. Odbor TPM-ja se je sicer že sestal v petek, 5.12.2008, in določil glavne predloge za potrditev na Občnem zboru.

24.11.2008
FRIKA TPM-ja
V soboto, 22.11.2008, je Turistično društvo Tolmin pripravilo na Mestnem trgu v Tolminu 1. Dan frike. Kljub poznemu letnemu dnevu in uri (16.00) je prišlo svoje mojstrstvo pokazat sedem ekip iz Tolmina in okolice. Na pobudo Mimija je vajeti v svoje roke vzel Dani in zbral fenomenalno ekipo Tminske Pustne Muzike, ki je smela šteti le 4 člane. V boj za najboljšo friko Tmina so se podali: Jasna, Dare, Tona, Mimi. Jasno – ta prava frika je »holcarska« in takšna je bila tudi scenografija, kostumografija in koreografija ekipe TPM, ki je brez konkurence osvojila prvo mesto tako pri obiskovalcih, kot pri organizatorju. Žal ne pri komisiji, ampak o tem v nadaljevanju. Člani TPM-ja so se oblekli v: karirasto srajco s pruštahom, cajhaste hlače opete s pasom na katerem je obvisela rejnčejle, pledene kalcete so stopile v akauane čiule, na glavi pa je pristal klabuk. Da o aprtnkih na hrbtih niti ne govorimo. No in nato je sledil arzenal »špeže«: špehasta mast, 3 vrste sira (katere naj ostane skrivnost), mišela od krompirja (kaj je to naj ostane skrivnost) in nič drugega, če ne omenimo jeska. Na pomožni mizi so se znašli - za goste - panceta, zasika, bidon vina, lamarska žgajne, palenta, ser in ostale dobrote.
Pred mizo pa: cempini, ščire, lesen bat, žege cugarce, rinčči, dbla, nojšč, štrik, …in stoli za sedet. Tona je prižgal še »holcarsk ajgn«, da so se ljudje pogreli. In so se. Čaž, kot konferansje, je iz ust vzel recepturo Daretu, tako da se je TPM zagnal v pripravo originalne frike. Medtem so TPM že oblegale množice, ki so pri pomožni mizi zadovoljevale svoje gastronomske potrebe. Tona je zakuril kotlič, da je Mimi pripravil skutnca, Dare je rutinirano vihtel štilc nad friko, Jasna pa je lepotno odigrala vlogo gospodinje, oblečena v obleko iz 19. stoletja. Dani se je zadovoljno muzal.
Čas ocenjevanja je bil najtemnejši del noči. Ad hoc pobrani ocenjevalci, med katerimi žal ni bilo Pola, Čaža, Makija, ampak naključneži, ki po večini frike niti ne jedo in ne vedo kakšna je struktura, tekstura, receptura, kompaktnost »ta praue frike«, so TPM-ju prisodili 3. mesto in kolo sira, ki je seveda takoj izginila v želodcih lačnih obiskovalcev, ki že nekaj dni niso jedli. TPM se kljub razočaranju ni dal razžalostiti, ampak je spekel še dve friki in noč zaključil s pesmijo po polnoči, z zavezo, da drugo leto zmaga.
Slikovno v foto albumu v naslednjih dneh…


25.10.2008
TUDI TPMjev GROF PRAZNOVAL 60 LET
Natanko mesec dni po praznovanju 60-letnice modnega kreatorja Tona je Tminska Pustna Muzika z »budnico« počastila 60-letnico svojega grofa Dareta. Zgornji del Tmina je večinoma še sanjal po-petkove sanje, ko se je od Doma upokojencev spustila Poslednja Tminska Legenda. Najzgodnejši Tminci so tako lahko občudovali muzikantarje v civilu in večno pustno pesem, ki tradicionalno pričenja svoj pohod iz tega dela Tmina, in ki ji je tokrat načeloval Žiži Lukov. Po prihodu pred legendarno Daretovo garažo, ki je vrle Pustarje gostila tudi že v času, ko Dare še ni bil član TPM-ja, je sledilo obdarovanje. Ganjenemu grofu je bila podarjena povečana fotografija iz letošnjega pustovanja v Viru pri Domžalah, Tona pa mu je kot letniku izrezljal desko za rezanje pršuta, salama in ostalih dobrot. Presenečenega grofa je, tako kot v vseh podobnih primerih, rešila grofica, ki je nemudoma dala vse pričakovane (salam, sir, kumarice, kruh) in nepričakovane (namazi, pršut, mortadela, olive, paleta sladic) dobrote na kabalete, tako da so muzikantarji ostali v takšnem (začudenje) in drugačnem (polna usta) pomenu brez besed. Da o pijači tokrat ne izgubljamo besed. Ko so se besede pričele izgubljati so se TPM-jevci podali novim podvigom naproti.

25.9.2008
MODNI KREATOR PRAZNOVAL 60 LET
Eden od stebrov (tako se tudi drži) Tminske Pustne Muzike – modni kreator Tona – je danes praznoval 60 let obstoja. Trubarjev moto »stati inu obstati« še kako vodi skozi življenje tudi priljubljenega pustarja, muzikantarja, tabornika, po potrebi tudi nogometaša, predvsem pa neutrudnega delavca iz Žabč. Poslednja Tminska Legenda le redko počasti kogarkoli s svojim nastopom, a tokrat ni bilo dileme – »grema u Žabče.« Na presenečenje Žabicev, Tona, predvsem pa Milojke, so tokrat zvoki plehnatih trobent odmevali »ad kantona da kantona« v Žabčah. Priljubljeno, predvsem pa legendarno »posvečeno kamro«, v kateri se rodijo vse ideje za velike tminske podvige (od Kabalet do EME in Pusta), so muzikantarji hitro opustošili v družbi z grofom in grofico, taborniki in Tonijevimi prijatelji iz Žabč. Neutrudna gostiteljica Milojka, ki je mimogrede enako radostno praznovala možev rojstni dan kot on sam, je hitro nabavila taksi službo, ki je sproti dobavljala iz Tolmina hrano in pijačo, da so se vsi prisotni počutili kot na poroki. Navkljub nekoliko hladnemu vremenu se je praznovanje na terasi zavleklo pozno v noč.


7.4.2008
FOTOMANIA
Po 10-ih dneh od objave Foto albuma PUST 2008, je bilo preseženo število 450-ih ogledov, kar znese 45 obiskov/dan. Glede na to, da večina članov TPM-ja niti ne ve, kaj je to internet kaj šele, da bi ga kdaj uporabljali, so očitno »drugi not' padli«. Sicer pa je od objave prvega foto-albuma leta 2005, število ogledov zgolj fotografij TPM-ja doseglo število 15.066. Kaj bi šele povzročile objave »spornih« fotografij, ki seveda nastanejo »u sitne sate…«.


7.4.2008
1. SESTANEK ODBORA TPM
Danes bo v Baru Grad ob 19.00 uri 1. sestanek Odbora Tminske Pustne Muzike v tem letu. 7 odbornikov bo obravnavalo poročilo o izvedenih Pustnih aktivnostih, finančno poročilo, obenem pa bodo spregovorili o predvidenih aktivnostih v poletnih mesecih in nabavi opreme oziroma izdelavi novih oblek.


1.4.2008
TPM TUDI NA SOČ'N FESTU
Po lanskem zelo uspešnem Soč’n Festu 2007 so se organizatorji odločili, da bodo letos pripravili še odmevnejši festival, ki se bo odvijal v športnem parku Brajda v Tolminu od 25. 6. do 28. 6. 2008 in na katerem pričakujejo skupaj do 5.000 obiskovalcev.
Festival bo programsko še močnejši kot prvo leto. Tako bodo na njem nastopili uveljavljeni slovenski in tuji glasbeniki, glasbene skupine, big bandi ter pihalni orkestri iz kar petih držav! Organizatorji so se odločili festivalu dodati še več kvalitete, zato so kot izvajalce povabili svetovno znane zvezde, kot so No Water Please, Josipa Lisac ter Erik Truffaz Quartet.
Presenetljiva odločitev pa je povabilo Tminski Pustni muziki, ki naj bi nastopila v sredo, 25.6., ko bosta nastopila tudi Pihalni orkester Koper in Tolmin.
Poslednja Tminska Legenda je vabilo že sprejela, obenem pa tudi sama poskrbela za presenečenje, saj je po »pavziranju« kapelnika Inča za svojega kapelnika na festivalu povabila kar župana Uroša Brežana. Glede na to, da je Občina Tolmin pokrovitelj festivala je župan povabilo sprejel.



28.3.2008
PUST 2008 – FOTO ALBUM
Vse kar ste vedno želeli videti o letošnjem pohodu Poslednje Tminske Legende, pa niste vedeli kam pogledati, sedaj samo za vas (= for your eyes only) v Foto albumu PUST 2008. Vzemite si čas, ker… Big Tojo vas gleda.


25.2.2008
PO-PUSTNA VEČERJA
V soboto, 23.2., se je Tminska Pustna Muzika odpravila na Po-Pustno večerjo na Turistično kmetijo Široko, lastnika Julijana Bevka. Po zboru v Baru Grad, kjer so se po dvotedenskem premoru izmenjali spomini in nekatere fotografije, je sledilo skupinsko fotografiranje in odhod na Široko. Večina se je odpeljala z »nobel« kombijem, za krmilom katerega je po tradiciji sedel Dani, pod budnim šoferskim očesom Silvota. Ob prihodu na Široko sta muzikantarje pričakala »domačina« Tona in Milojka in sledila je skupna večerja. Med večerjo (jota, gobova mineštra, golaž s polento in kolekcija salamov) sta potekala srečelov in razdelitev Pustnih fotografij. 23 udeležencev večerje - 19 muzikantov, grofica, Milojka, topničarja – so se tako razveselili ponovnega snidenja, da so brez obotavljanja segli po svojih glasilkah, ki so jih prej dodobra namazali z vinom, in pod taktirko »Aleša s pokrovkami« ponovili legendarni glasbeni repertoar TPM-ja. Pesem Poslednje Tminske Legenda je odzvanjala tudi na povratku v Tolmin, ki pa se je zaradi nepredvidenih okoliščin, zgodil presenetljivo zgodaj.


14.2.2008
IZ VIRA Z NAGRADO
Nagrade dežujejo – v obliki javnih zahval, objav fotografij tedna, pa tudi čisto praktičnih. Kljub temu, da se Tminska Pustna Muzika udeležuje Pustnega karnevala na Viru pri Domžalah iz čiste radoživosti, pa se je letos organizator odločil, da za opravo vikingov TPM-ju podeli 6 nagrado med skoraj 50 skupinami z več kot 1.000 maskami, kolikor jih je bilo v sprevodu.

Predstavnik organizatorja Robert Pajer je danes obiskal predsednika in tajnika TPM-ja in jima izročil veliko košaro z darili, ki sta jo predstavnika TPM-ja z združenimi močmi komaj odnesla domov.

Obenem je uradno povabil TPM tudi na Pustni karneval 2009, še zlasti pod obvezno pa na 20. Karneval na Viru, ki bo leta 2010.

Več o letošnjem 18. Karnevalu na Viru: http://www.stricek.com/ , kjer je tudi nastop TPM-ja.


6.2.2008
VZROK VISOKE INFLACIJE ZNAN
Kljub nenehnemu prerekanju, utemeljevanju, argumentiranju, prepričevanju opozicije, pozicije, gospodarstvenikov, globalistov, finančnikov, ekonomistov o vzrokih za visoko inflacijo je bila prav Tminska Pustna Muzika tista, ki je odkrila pravi vzrok – za inflacijo je kriv PUST. Zato so se vrli muzikantje odločili, da ga zažgejo. Pod vodstvom Bezlina, ob asistenci Zdravkota Zastave in litanijah Vinka Balantouga so ga nemudoma pospremili na zadnjo pot in na mostu čez Tolminko zažgali. Da bi inflacija čimprej padla, ga niso pustili kot prejšnja leta na mostu pogoreti, ampak so ga nemudoma vrgli dol z namenom, da bi tudi inflacija šla čimprej DOL. Glede na zagotovila Pustnih pogrebcev, ki so bolj zanesljiva od opozicije, pozicije, gospodarstvenikov, globalistov, finančnikov, ekonomistov, se bo to tudi zgodilo.
Pogrebci so se nato zbrali še na zadnji večerji z »aprana župca«, ki bo verjetno tudi zadnja v zgodovini dvorane Bara Grad – bivšega Doma JNA.


5.2.2008
PUST U TMINU
Po običaju zadnjih nekaj let Pust u Tminu na pustni torek pričara le Tminska Pustna Muzika. Tokratno lepo, že skoraj spomladansko vreme, je iz »zarjavelih trobent« izvabilo neponovljive zvoke, ki so še pozno v noč odmevali po Tolminu. Začelo se je že ob 15.00 uri v Baru Grad, nadaljevalo pri zvesti sponzorki Martini Klanjšček, sledil je mini koncert pri Domu upokojencev, kjer je po običaju tudi skupinsko fotografiranje. Letošnja posebnost »zadnjega plemena radoživih Tmincev« je bila tudi ta, da je v prvi vrsti prvič v zgodovini TPM-ja muzicirala ženska. V najznamenitejši vsakoletni pohod po Tolminu pa se je vključil tudi legendarni Tojo.
Po postanku pri Daretu v garaži je sledilo korakanje do fontane, kjer se je ob velikem številu ljudi odigral celoten glasbeni repertoar – 5 koračnic, 3 valčki in še vse ostale pesmi.
Nato je nastopil najtežji del aktivnosti TPM-ja v celem letu, ki se lahko primerja zgolj z delom v rudniku ali kamnolomu – priti »ad kantona da kantona da tazadne betule«! Tokrat člani TPM-ja gostincev niso razočarali saj so obiskali prav vse in jim zaželeli uspešno leto.

Slikoviteje v prihodnjih dneh v foto albumu, kjer bodo objavljene izbrane fotografije »ki use se je zgadila letas za Pusta TPM-ju.«


4.2.2008
V KOPRU NAJMARKANTNEJŠI

Kot obliž na ramo za nezmožnost sodelovanja v tekmovalnem delu koprskega pustnega karnevala je prišla novica, da je Mestna občina Koper, ki jo vodi župan Boris Popovič, na svoji spletni strani za FOTOGRAFIJO TEDNA izbrala prav nastop Tminske Pustne Muzike. Dokaz več, da je TPM legenda.
Več na www.koper.si.


3.2.2008
PUSTNA NEDELJA V VIRU PRI DOMŽALAH

Na pot čez zasnežene Kladje je krenila 19-članska posadka, saj so nekateri po pre-naporni sobotni noči raje ostali doma. V avtobusu je za pravi besedni in smejalni šov skrbel Aleš, ki je bil iz neznanega razloga izredno dobre volje. Prvi postanek je sledil v Sovodnjah, da so si muzikantje pobliže ogledali sneg, ki ga v Tolminu že dolgo ni. Po dospetju v Vir pri Domžalah so se najprej okrepčali z obilnimi sendviči, ki sta jih pripravila Silvo in Lenka. Na domačo zasiko je legla še ogrska salama, na to še štraube od Majde, vse skupaj pa se je zalilo z vinom ali žganjem. Med muzikante TPM-ja je prvič stopila ženska in s tem nepozabno polepšala celotno podobo TPM-ja. Karneval je minil v nepregledni množici ljudi (organizatorji jih ocenjujejo na 17.000), zelo dolgi trasi, odličnem muziciranju TPM-ja in nastopu pred kar dvema odroma. Še zlasti sta se izkazala dva najmogočnejša Vikinga – Silvo in Robi. Po zaključku povorke je organizator poskrbel za pleskavico v lepinji in pivo, pa tudi zabavo pod šotorom, v kateri sta zlasti uživala Aleš in Silvo z nepozabnim plesom. Toni in Dani sta vodju Pustnega Karnevala na Viru predala spominsko fotografijo.
Na poti domov je bilo v avtobusu prešerno vzdušje, ki ga je še podkrepil postanek v Cerknem pri Činčevi žlahti.
Zaključek enega najlepših gostovanj TPM-ja je sledil v Baru Grad z obveznim muziciranjem in ob Lenkini ocvirkovci in štraubah.


2.2.2008
PUSTNA SOBOTA V KOPRU
Pustni vikend je Tminska Pustna Muzika nadaljevala v Kopru. Na pot je krenila kar 33 – članska posadka, poleg članov TPM-ja še tradicionalna grof in grofica, prvič pa tudi topničarji in grofičini spremljevalki. 2. Pustni karneval se je pričel in končal v dežju, kjub temu so muzikantje prikazali enega najbolj suverenih nastopov, zlasti na odru. Žal se je direktorica prireditve odločila, da od 11 skupin zgolj TPM ne sme konkurirati za nagrade, saj bi prav zagotovo posegel po enem od prvih treh mest. Zato pa je časnik Nedelo v reportaži iz Kopra objavilo zgolj fotografijo TPM-ja.
Na poti domov se je po postanku v Podnanosu pokvaril še avtobus, tako da je ob verižnih neugodnih okoliščinah – dež, ne sodelovanje v nagradah, izostanek zakuske, pokvarjen avtobus, prevlažna grla – pustna sobota izzvenela dokaj klavrno. Nekateri muzikantje so si jo vseeno popestrili tudi z muziciranjem v pralnici avtobusov.


1.2.2008
KALEDA
Pustni vikend je Tminska Pustna Muzika začela z odhodom »U Kaleda«.
V Volčah so obiskali sirarstvo Konec in se pomastili z zvrhano mero domačih klobas. Mučačo je postal celo moder v glavo, pa ne od muziciranja.
Pot je muzika nadaljevala do nogometnega igrišča na Logu, kjer so s treningi pričeli mladinci in člani NK Tolmina. Pod reflektorji so zaigrali tudi najboljši tminski muzikantje.
V Baru pr'Črvu je sledilo nadaljevanje muziciranja, ki pa ni prineslo zaželenega odziva, zato se je bilo več kot vredno vstaviti v Zatolminu in tamkajšnji gostilni, kjer se je na toplem in v objemu domačih dobrot lahko razvila prava melodija.
TPM je poklonil Tolminu še petkov glasbeni večer na avtobusni postaji, nato pa se je odhod »U Kaleda« tradicionalno zaključil v Baru Grad.


1.2.2008
ZAČENJA SE

Za začetek današnjega dne sta predsednik in tajnik TPM-ja dala intervju za Radio Alpski Val, Radio Odmev in Radio Sora. Predvajan bo danes med 10 in 12 uro.
Popoldne pa odhaja TPM v Volče (k Majnkču), v Tolmin (Bife Pr'Črvu), morda se pogleda še nogometaše NK Tolmina na prvem treningu, v Zatolmin (Slavečki) in v Poljubinj (k Siberju).


31.1.2008
PREDELAVNO

Danes se je na dveh lokacijah ponovno »dogajalo«. Pri Tonu v Žabčah je bilo kot na železniški postaji, saj so ga obiskali skoraj vsi muzikantarji, ki so dodelovali še zadnje detajle treh kostumov, kolikor jih bodo letos nosili člani TPM-ja. Med njimi je bila tudi impegnata, ki jo je Tona še zlasti »pazljivo« oblekel. Pri predsedniku pa so se zbrali podporniki TPM-ja na čelu z Lenko in Silvotom. Tem so se kasneje pridružili tudi »ta glavni« iz Žabč, tako da je predsednikova »kaminska« kamra kmalu postala pretesna. Še ena »Pustna« noč je postala prekratka ob obloženi mizi z žolco, zasiko, salamom, starim sirom, pivom, vinom, žgajnem…


30.1.2008
DAN ODMORA

Glede na to, da sta umetniški kreator Tona in tajnik Dani odpotovala na prizorišče EME 2008, kjer pomagata pri scenografiji glasbene skupine Johnny Bravo, je danes dan počitka za delavce med muzikantarji Tminske Pustne Muzike. Jutri gre ponovno zares.




30.1.2008
PRED-PUSTNI ČAS SE IZTEKA
Za mnoge muzikantarje Tminske Pustne Muzike se najlepši čas Pusta počasi izteka. To je pred-Pustni čas, ko na dan privrejo vse strasti, ki prežemajo »poslednje pleme radoživih Tmincev«. To so potrdile tudi včerajšnje 5. vaje na katerih se je zbralo 22 članov TPM-ja. Po uspešnem muziciranju, ki so ga spremljali tudi impegnata in topničarji, je sledil skupinski ogled Novic iz Tolmina, katerih glavna zvezda je bila prav TPM in intervjuiranca Juanc in Tona. Dogajanje je budno spremljal tudi Tojo Legenda, ki bo na Pustni torek ponovno okrepil vrste TPM-ja. Gostoljubni Dare je nato povabil izbrance k sebi domov na preizkus topa in »ta prawe« frike. Poslednji so odšli zgodaj zjutraj domov – kot v starih časih.

29.1.2008
ANTI-GRIPIN
Najbolj gostoljubna podpornica Tminske Pustne Muzike – Lenka, je danes povabila predsednika in tajnika TPM-ja na najbolj preizkušeno zdravilo proti gripi, virozam in ostalim nepridipravom, ki kraljujejo v teh dneh po Sloveniji.
Lenka si nikakor ne želi, da bi omagala »glava« TPM-ja in s tem tudi Pustno muziciranje po Tolminu, saj ji Pustni čas vsako leto podaljša življenje.
Še recept: HRUŠKOVO ŽGAJNE IN DOMAČA ZASIKA.


28.1.2008
PUSTOVANJE V KOPRU SE JE ŽE ZAČELO

Tminska Pustna Muzika v soboto, 2. februarja odhaja v Koper.
Pustni sejem v koprski Taverni in otroški vrtiljak na Carpacciovem trgu sta ta vikend že odprla vrata.

Organizatorka Andreja Humar Fatorič si je za uvod v 2.Pustovanje v Kopru 2008 v koprski Taverni omislila pustni sejem, ki ga je med leti 1992 -98 za čas portoroških karnevalov izvajala na takratnem portoroškem Kaštelu.
Otvoritev 2.Pustovanja Koper 2008 bo že v petek popoldne, ko bo ob 16.uri v Koper ponovno prispela ladja z gusarji, tokrat še bolj okrepljena s svojo profesionalno gusarsko posadko, ki bo po Kopru pričela zganjati vragolije.
Še pred tem bo Pustni admiral zaprosil koprskega Župana g. Popoviča za predajo pustne oblasti. Svečano zaobljubo o uresničevanju pustnih zakonov bo podal v petek ob 16.30 uri na Titovem trgu, prevzem pustne oblasti pa se bo zaključil z ognjenim piratskim spektaklom. Ladja Resnik, ki kot najstarejša v naši slovenski floti nosi častitljivo letnico 1911, bo v koprskem pristanišču ob luški kapitaniji zasidrana ves čas koprskega karnevala in bodo na njej njeni gusarji ponujali tudi svojevrstno gusarsko gostinsko ponudbo in zabavo. Gusarji bodo s tem dogodkom pričeli svoje priprave na 100 obletnico svoje lesenjače, ki jo bodo čez 3 leta pompozno proslavili. Na pustno soboto, nedeljo in torek pa bodo otroci prišli na svoj račun z več pustnimi predstavami v izvedbi Teatra Cizamo in pustno animacijo otrok ter mini luna parkom in otroškim vrtiljakom.

Osrednji dogodek, mestna pustna povorka, bo v soboto, 2.2.2008 s pričetkom ob 15.uri.

V Kopru bodo najboljšim skupinam v povorki podelili tudi veliko pustno nagrado za najboljšo skupino oziroma voz, v znesku 1.000 EUR, ki jih bo letos podelila družba Istrabenz d.d.. Drugouvrščeni se lahko nadejajo 500 EUR, ki jo bo podelil Mercator d.d. ter 3.nagrada v znesku 300 EUR, ki jo prispeva Casino Carnevale iz Škofij.


26.1.2008
DELOVNA SOBOTA

Danes se je po tradiciji (teden dni pred Pustom) odvijala delovna sobota za člane Tminske Pustne Muzike. Popravljalo se je inštrumente (vodja Albinč Trojerjev), pospravljalo skladišče (ob odsotnosti Srečka Klintona in Fliserja je bil vodja Zdravko Zastava), pripravljalo kostume in maskote (vodja Toni iz Žabč via Bc). Delovna akcija je bila zaključena v Baru Grad točno opoldne, kjer je tudi razstavljena prva letošnja maskota Pust 2008.


23.1.2008
VEDNO BOLJE
Na včerajšnjih četrtih vajah Tminske Pustne Muzike se je že doseglo zavidljiv nivo muziciranja, ki ga je ovekovečila tudi lokalna televizija.

Na vajah se je odigral celoten repertoar pesmi. 22 navzočih članov, med njimi prvič letos tudi Igor in Vinko, ki je prijel za boben ob odsotnosti zaposlenega Srečka, so ubrano in že v Pustnem taktu zabavali tudi zunaj stoječe poslušalce za šankom.

Po vajah je sledil še tradicionalni intervju za KA-TV Tmin, ki bo predvajan v torek, 29.1.2008 v oddaji Novice iz Tolmina. Za zabavne odgovore na vprašanja novinarke Carmen Leban sta poskrbela predsednik in modni kreator TPM-ja.

Zaključek večera je minil v razdelitvi programa in urnika letošnjih Pustnih aktivnosti, ki sta objavljena tudi na spletni strani. Ne prav zgodaj so se muzikantje podali tuliti v polno luno.




16.1.2008
4. VAJE TPM
Četrte vaje Tminske Pustne Muzike bodo v torek, 22.1.2008, v Baru Grad s pričetkom ob 18.30 uri. Na vajah se bo odigral celoten repertoar pesmi, po vajah pa razdelilo program in urnik letošnjih Pustnih nastopov. Sledil bo še tradicionalni intervju za KA-TV Tmin, ki bo predvajan v torek, 29.1.2008 v oddaji Novice iz Tolmina.


15.1.2008
3. VAJE TPM

Na današnjih tretjih vajah Tminske Pustne Muzike so se prvič letos preizkušali zaprašeni, zarjaveli in od pajkov prepredeni instrumenti. Najboljši tolminski glasbeni viruozi (23 se jih je zbralo na tokratnih vajah) so hitro ujeli ritem in preigrali celoten repertoar, ki obsega 5 koračnic, 3 valčke in še vse ostale pesmi.
Po vajah se je na krajšem sestanku poskušalo poenotiti okrog Pustno petkovega nastopa v Kopru, kar pa ni uspelo, tako da bo Poslednja Tminska Legenda ta dan odšla »U kaleda«. Sklenjen pa je bil dogovor o vseh kostumih, ki se jih bo letos nosilo.
Napovedanega intervjuja za KA-TV Tmin ni bilo, zaradi zadržanosti snemalca.


15.1.2008
3. VAJE TPM
Tretje vaje Tminske Pustne Muzike bodo danes, 15.1.2008, v Baru Grad s pričetkom ob 18.30 uri. Na vajah se bodo prvič preizkušali instrumenti, po vajah pa dogovorilo o letošnjih Pustnih nastopih. Sledil bo še tradicionalni intervju za TV Tmin.


10.1.2008
JAVNO OPRAVIČILO
Tminska Pustna Muzika se opravičuje organizatorjem Pustnih karnevalov po Sloveniji (še zlasti Cerkničanom), ker se jih na Pustno soboto in nedeljo ne more udeležiti zaradi prej dogovorjenih sodelovanj. Pustni sekciji »Striček« iz Vira pri Domžalah pa se zahvaljuje za povabilo na današnji Občni zbor, ki pa se ga zaradi vaj ne more udeležiti noben predstavnik TPM-ja.


10.1.2008
PRVI PROGRAM

Trenutno predvideni program aktivnosti Tminske Pustne Muzike v pustnem času v Tolminu:

TOREK, 5.2.2008
15.00 Začetek muziciranja po tolminskih ulicah od Bara Grad do Doma upokojencev
15.30 Muziciranje pred Domom upokojencev
16.00 Pustna povorka od Pregljevega trga do fontane
16.30 Muziciranje in pustno rajanje pri fontani
17.30 Muziciranje "ad kantona da kantona da tazadne betule" po Tolminu

SREDA, 6.2.2008
10.00 Pust na parah pred Blagovnico Mercator in litanije
16.10 Pogrebni ceremonial in Pustni pogreb na mostu čez Tolminko


9.1.2008
TPM TUDI V KOPRU
Na naslov Tminske Pustne Muzike prihajajo v teh dneh številna vabila za gostovanje na Pustnih karnevalih. Zaradi izredno kratkega do-Pustnega časa morajo člani Odbora odločitve sprejemati na korespondenčnih (beri – telefonskih) sejah.

Glede na to, da je odločitev o gostovanju na Viru pri Domžalah v nedeljo 3. februarja že bila sprejeta, so odpadla gostovanja v drugih krajih na ta dan. Kljub temu, da je bila pustna sobota rezervirana za odhod v »Kaleda«, pa bo ta tradicionalna aktivnost letos odpadla, saj se je Odbor TPM-ja odločil, da izmed številnih vabil sprejme povabilo Andreje Humar Fatorič, organizatorke 2. PUSTOVANJA KOPER 2008 -CARNEVALE DI CAPODISTRIA 2008.

Tako naj bi se počasi uresničila programska želja Poslednje Tminske Legende, da naj bi nastopili na najnižji in najvišji nadmorski višini na Primorskem (obala - Kanin). Gostovanje na Kaninu je pred leti že bilo dogovorjeno, a je zaradi nesreče na žičnici prav na isti dan bilo odpovedano.
Karneval v Kopru bo na pustno soboto, 2. februarja, s pričetkom ob 15.00 uri. Sicer pa bogat program obeta, da bo karneval v Kopru postal tradicionalen.

V nadaljevanju navajamo izsek iz koprske pustne prireditve, ki bo trajala kar 12 dni - od torka 26.1. do srede 6.2.2008.

VSE DNI
Pustni sejem v Taverni.
Na Carpacciovem trgu “Otroški vrtiljak”- mini luna park
Na prizorišču karnevala bo na voljo tudi odlična gostinska ponudba, ki jo bodo z izbrano domačo pustno hrano in pijačo v času programa ponujali: Okrepčevalnica Buon Di iz Kopra ter Ribja kantina Santa Lucia , v pristanišču pa gusarska posadka na ladji Resnik.

PETEK 1.februar 2008

16.00 –18.00 Svečana otvoritev 2. Pustovanja Koper 08- Carnevale di Capodistria 08
16.00 Prihod gusarske pustne posadke v pristanišče Luške kapitanje
16.30 na Titovem trgu: OGNJENI PIRATSKI SPEKTAKEL
17.00 Titov trg svečani podpis karnevalske listine z Županom Mestne občine Koper
18.00 zabavni večer s Pustnim admiralom in gusarji v Taverni

SOBOTA 2. februar 2008
10:00 – 14:00 Otroško rajanje v Taverni z animacijo na prizorišču ,
10.00 –12.00 pustna predstava v živo: KLOVN ZUPI IN GORILA KLARA
14.00-15.00 Zbiranje pustnih vozov in skupin v središču mesta Koper
15.00 Pričetek VELIKE MESTNE PUSTNE POVORKE po Pristaniški ulici do Taverne
16.00 TAVERNA : Odrske predstavitve udeleženih pustnih skupin,
18.00 Razglasitev naj-pustnega voza in naj-skupine in podelitev nagrad organizatorja.
18.00 – 24.00 Nadaljuje se pustni ples v Taverni z ansamblom ROXIE .

NEDELJA 3. februar 2008
14:00 – 18:00 Otroško pustovanje Koper 2008
14.00 Otroška odrska pustna predstava : SKORAJ NAJBOLJŠI CIRKUS ( 40 min.) sledi CIRKUŠKA DELAVNICA s številnimi rekviziti
17.45 Zaključek nedeljskega otroškega pustnega rajanja v Taverni s podelitvijo simboličnih pustnih nagrad za vse udeležene otroške maske, ki se bodo predstavile tudi na odru
18.00 – 22.00 glasba v Taverni z animacijo Pustnega admirala za mlado in staro.


8.1.2008
2. VAJE TPM

Druge vaje Tminske Pustne Muzike bodo v četrtek, 10.1.2008, v Baru Grad s pričetkom ob 18.00 uri. Na vajah se bodo prvič preizkušali instrumenti in pregledala letošnja Pustna uniforma.


     >>Novice

25.9.08
60 let modnega kreatorja

23.2.08

Po-Pustna večerja
(v PDF obliki)

Program 2008

2.2.08
Pustna sobota

28.12.07
Preklete Kabalete

19.12.07
Prve vaje
(v PDF obliki)

7.12.07
Občni zbor ob 19.00
(v PDF obliki)

--] TPM © Copyright 2003 graphics, design Lara-K . Webmaster [--