Foto galerija
Video galerija
Simboli
Himna
E-mail

H53
Pust v Cerknici
Kraški pust
Striček

       >>Novice

NAJ NA BOŽIČ NIHČE NE ČUTI POMANJKANJA

Tolminski trgovski in gostinski ponudniki, ter Tolminci so se letos izredno izkazali. Podarili so nam veliko dobrot, ki smo jih z veseljem delili in ponudili na naši letos že 4. dobrodelni stojnici s sloganom NAJ NA BOŽIČ NIHČE NE ČUTI POMANJKANJA.

Jutro se je pričelo z oblačnim in občasno deževnim vremenom a to obiskovalce in nas, ki smo stojnico pripravili ni odvrnilo od dobre volje. Na stojnici smo imeli veliko obiska in prepričani smo, da smo nekaterim pa le uspeli polepšati vsaj kakšno uro, če že ne cel dan.

 

24.12.2013 - 4. DOBRODELNA PREDBOŽIČNA STOJNICA

- že 4. leto zapovrstjo naše društvo pripravlja dobrodelno stojnico, pod geslom NA BOŽIČNI VEČER NAJ NIHČE NE TRPI POMANJKANJA. Zato vabimo vse, da se nam pridružite. Vsak bo dobil kaj za prigriznit, lahko pa tudi kakšno malenkost prinesete in bomo to podarili naprej.

12.10.2013 KMEČKI PRAZNIK

Tudi na kmečkem prazniku, se je TPM predstavila z svojo stojnico, kjer smo pekli "tminska frika". Obiskovalci so kljub veliki ponudbi kulinarike na ostalih stojnicah, z veseljem in v velikem številu potrpežljivo čakali na košček frike, pred našo stojnico. Z veseljem sodelujemo na takih prireditvah, kjer vidiš, da si dobrodošel in lahko ustrežeš ljubiteljem tradicionalnih jedi.

21.09.2013 PRAZNIK FRIKE

Kot vsako leto, je ekipa TPM sodelovala na prazniku frike, istočasno pa smo obeležili še 60. rojstni dan naše članice Uršič Magde.

Tudi letos so našo stojnico obiskali številni ljubitelji frike, saj je«tapraua tminska frika«, pravšnja za poznavalce. Našo stojnico sta obiskala »graf n pa grafica« in bila zelo zadovoljna za našo ponudbo.

Magdin rojstni dan smo pospremili z igranjem naših viž, za katere smo poželi tudi aplavz obiskovalcev na trgu.

Praznik frike u Tminu je za nas »zakon«, zato se ga bomo vedno aktivno udeleževali.

06.07.2013-PUNTARSKI DNEVI

Ta dan se je dogajanje v Tolminu odvijalo že od 09,00 ure dalje. Ob 14,00 uri smo se pridružili tudi TPM. Naša naloga je bila paradiranje po Tolminu med stojnicami in z muziko držati prešerno vzdušje ter oznanjati, da ja v Tolminu praznik, kar nam je tudi uspelo. Tolmin smo ob igranju prehodili večkrat, kar je bilo v vročini in toplih uniformah, kar naporno. Upajmo, da bo to praznovanje postalo tradicionalno in še pestrejše, tudi z našo pomočjo.

05.07.2013. PUNTARSKI DNEVI

Povabljeni smo bili na sodelovanje na otvoritev PUNTARSKIH DNEVOV ob praznovanju 300. letnice tolminskega punta.

Nastop smo začeli ob 18 h z igranjem in mimohodom čez Tolmin, do odra pred kinodvorano, kjer se je odvijal osrednji program. Oblečeni smo bili v oblekah »ad tminskga grafa muzika in našimi unikatnimi instrumenti.«

Tolmin se je prelevil v čas pred 300 leti; stojnice,stare uniform itd., kjer je tudi TPM do prinesel kamenček k temu vzdušju.

Tminska pustna muzika vneto vadi že dva tedna. 

Včeraj 05.07.2013 pa se smo svoje znanje že pokazali na starem delu Tolmina, kjer je bila otvoritev Puntarskih dnevou v spomin na 300 letnico Tolminskega punta.

Danes 06.07.2013 se dogajanje v Tolminu odvija že od 09,00 ure dalje. Ob 14,00 uri se pridružimo tudi mi. Pridite nas in vse nastopajoče pogledat in vzpodbujat. Vroče bo, tako in drugače. 
Približajmo si dogajanja pred 300 leti, pobiranje davkov, dajanje v lasten žep (že takrat) in zaključek, se še spomnite ....
Vabljeni.

 

 

11.05.2013 Nastop na srečanju Starejši za starejše v Tolminu
Zjutraj smo vsi zaskrbljeno zrli v nebo - dež pada, del planiranega nastopa bo ob takem vremenu žal odpadel.
Najbolj vestni smo prihajali v skladišče po instrumente že takoj po 08,30 uri, do 09,00 smo bili že vsi zbrani. Pobrali smo instrumente in se z avtomobili prepeljali co Šolskega centra, kjer smo se pred nastopom še dokončno uredili.
Število nastopajočih in gostov se je hitro večalo in naša muzika jim je igrala za dobrodošlico. Po informacijah je bilo gostov - članov društva okrog 450. Dež je za trenutek ponehal, zato smo z vsem upanjem odšli pred vhod dvorane, a žal ne za dolgo. Že po nekaj zaigranih melodijah smo se morali vrniti v predprostor. Tu smo z našim programom nadaljevali v prešernem vzdušju. Na željo obiskovalcev smo se kar dvakrat predstavili v mimonodu po dvorani. Zelo pozitivnega odziva občinstva smo bili veseli. Od gostov smo dobili že prva povabila za gostovanje v pustnih povorkah v prihodnejm letu.
Ob pričetku uradnega programa, je žal še vedno močno deževalo, zato je naš predviden nastop na EKO prazniku odpadel in smo se udeležili uradne proslave. Po proslavi so gostujoči odšli na razne oglede in krajše izlete, nastopajoči pa smo bili izdatno pogoščeni, za kar se društvu iskreno zahvaljujemo.

 

08.05.2013 Vaje
Po nekajmesečnem premoru smo imeli v sredo 08.05.13 ponovno vaje za nastop, ki bo v soboto 11.05.13. Ugotovili smo, da smo še vedno v dobri kondiciji in dobrem razpoloženju.

 

06.04.2013 Po pustna večerja
Po napornih pustnih nastopih, kar 6 smo jih imeli za povrstjo in počitku se prileže tudi večerja in druženje.Zbrali smo se že v zgodnjih večernih urah. Udeležba je bila skoraj 100 procentna. Ob Zlatkovem bograču smo se spomnili nastopov za pusta 2013. Z navdušenjem in novim zagonom smo že načrtovali naše nove letošnje nastope. Prvi nas čaka 11.05.2013, kjer bomo igrali na srečanju društva za pomoč Starejši za starejše, ki bo v šolskem centru v Tolminu.

 

SREDA, 13.02.2013 – POGREB PUSTA
Že v ranih jutranjih urah so naši člani in organizator pogreba Miran,prenesli Pusta na parah od skladišča do Blagovnice Mercator, kjer je počival vse do pogreba ob 16.30 uri. Ko smo ga na zadnji poti spremili kar v lepem številu. Po pogrebu smo se okrepčali z odlično joto v Pizzeriji na placu, nato pa pospravili instrumente in se od pusta poslovili za eno leto.

Pust pa je terjal svoj davek. Zato poročanja z manjšo zamudo, za kar se opravičujem.

PS: Oglejte si bogato foto galerijo.

TOREK, 12.02.2013 – POVORKA TOLMIN
Danes je za TPM najpomembnejši dan, nastop v domačem kraju Tolminu. Pred 15.00 uro smo se zbrali, prevzeli inštrumente, še enkrat pregledali, ali je s kostumi vse v redu, in res je bilo, bili smo izjemno lepi. Za današnji nastop, kot vse do sedaj smo si uredili kostume – AD TMINSKGA GRAFA MUZIKA. Za te kostume smo zbirali sredstva kar nekaj let. Želeli pa smo kostume, ki bi jih z veseljem in ponosom lahko nosili dolgo časa in jih bomo lahko uporabili tudi ob drugih prireditvah ob 300 letnici Tolminskega punta.

Pričeli smo z muziciranjem pri sponzorki – pred barom Grad, nadaljevali po poti proti Domu upokojencev, kjer vsako leto zaigramo varovancem. Tu so nas kot vedno postregli s pijačo. Napravili smo še eno »gasilsko« za arhiv in se odpravili proti Pregljevem trgu. Na poti smo se ustavili pri našem bivšem članu Daretu na prigrizku in požirku. Tam se nam je priključilo nekaj skupin otrok na poti do mestnega trga. Ker je prejšnji dan padlo veliko snega je bilo tudi na mestnem trgu še veliko snega. Nadaljevali smo z muziciranjem za obiskovalce na Mestnem trgu. Zatem pa nas je čakalo še nekaj garanja - muziciranje »Ad kantona da kantona da tazadne betule« in končalo v baru Grad.

PS: Oglejte si bogato foto galerijo.

PONEDELJEK, 11.02.2013 – Ljubljanski grad

Ura se bliža 15,00 in mi se ponovno zbiramo. Tokrat že tretji dan za povrstjo proti Ljubljani. Ponovno smo na poti proti Ljubljani, tokrat na Ljubljanski grad. Muzej novejše zgodovine nas je povabil na sodelovanje pri odprtju razstave »maske nekoč obrazi danes«. Uro odhoda smo premaknili za eno uro, kajti vremenske razmere so se zelo poslabšale, sneži. Bolj kot smo odhajali iz Tolmina bolj je snežilo. Upali smo samo, da čez Idrijo in Godovič ne bo cesta preslaba. No tu je šlo, a kaj ko je v Ljubljani izredno zgoščen in upočasnjen promet. Gledamo na uro, ali bomo pravočasno, ali bo možno prit z avtobusom na grad. Vse se je izteklo v redu prispeli smo na grad točno ob 18,00 uri. Stopili smo iz avtobusa v pravo zimsko idilo. Potrebovali smo samo še 10 min zase, da se uredimo. Takoj nas je sprejela prijazna ga. Andreja in nam razložila vse potrebno in že smo odkorakali na oder. Po uvodni pesmi je stekel uradni program, vsemu skupaj pa smo poskušali dodati malo pustne dobre volje, kar mislimo, da nam je tudi uspelo.

Po uradnem programu so nas postregli s krofi, kuhanim vinom in čajem. Temu se seveda ni bilo moč upreti. Ogledali smo si tudi zelo lepo razstavo na kateri je bilo tudi nekaj fotografij Tminske pustne muzike iz zgodovine.

Pred odhodom pa še par pesmic za dobro voljo in že smo se morali z gostitelji lepo pozdravit, jih povabit na katero od letošnjih prireditev na temo 300 letnice punta v Tolmin in odpravit nazaj proti Tolminu. Naš šofer je že namestil verige na gume, da bomo lažje prišli iz gradu. Cesta je grda in še kar sneži. Utrujenost se nam že pozna, a pri počutimo se odlično, saj smo se do sedaj povsod zelo lepo predstavili in bili lepo sprejeti. Ura je že pozna ko se vrnemo domov, jutri pa nas čaka še nastop doma – v Tolminu.

PS: Oglejte si bogato foto galerijo, ter spletno stran Muzeja novejše zgodovine Ljubljana.

NEDELJA, 10.02.2013 – STRIČKOV PUST Vir pri Domžalah

Dobro jutro. Ja, zopet smo tukaj. Vsi naspani. Pregledali smo, ali imamo vse instrumente na avtobusu. Tudi za današnje gostovanje na »23. Stričkovem pustu« na Viru pri Domžalah, smo oblekli nove kostume – Ad Tminskga grafa muzika. V nagovoru smo povabili vse obiskovalce na obisk Tolmina in prireditev na temo 300 letnice Tolminskega punta. Imeli smo čudovit, topel dan. Na Viru nas je pričakal ogromna množica tako gostujočih skupin-maškar, kot gledalcev. Na povorki smo se danes čudovito predstavili. Po povorki malica in seveda druženje na Veliki pustni zabavi v šotoru z ansamblom. Danes smo se na povratku v Tolmin ustavili v gostilni Podkorito v Trebuši, kjer nas lastnica ga. Marjetka vedno lepo sprejme in postreže z ocvirkovco, krvavicami, narezkom in pijačo. Lastnica ga. Marjetka je ponovno utrdila glasbene sposobnosti. Prav uspešno je igrala na boben.

Z današnjim dnem se zaključuje naš vikend in ne smemo pozabit na našo sponzorko Bar Grad. Tu je bil naš zadnji postanek danes, kjer smo še enkrat ponovili naš repertoar.

Na koncu vestno pospravili inštrumente v skladišču, kjer nas bodo počakali do jutri, ko nadaljujemo našo turnejo.

PS: Oglejte si bogato foto galerijo in spletno stran - stricek.com

SOBOTA, 09.02.2013 - Ljubljana – Zmajev karneval

Najbolj vestni so se začeli zbirati že ob 07.30 uri. Na vseh letošnjih nastopih se bomo predstavili v naših novih kostumih AD TMINSKGA GRAFA MUZIKA. Pred barom Grad nas je že čakal avtobus in že »naš« šofer Franci. Natovorili smo inštrumente in vse potrebne artikle. Preverili še prisotnost in že smo bili na poti proti Ljubljani. Vreme je bilo malo oblačno in hladno v Ljubljani je malo naletaval sneg. Pričakala nas je ogromna množica drugih maškar in gledalcev.

Po končani povorki so nas postregli s klobasami in pijačo. Bilo je hladno, zato smo se kmalu odpravili proti domu. Med potjo smo se ustavili v Idriji, in si ogledali njihovo povorko. Hkrati pa smo se Idrčanom na kratko predstavili tudi mi, nato pa nadaljevali na Slap ob Idrijci, kjer so nas v gostilni Slap že čakali. Kot navadno smo gostitelje z nekaj pesmimi pozdravili pred gostilno. Z našim repertoarjem smo nadaljevali v gostilni. Mize so se bile v trenutku obložene z dobrotami.

Pred odhodom smo se ustavili še pri naši sponzorki in ponovno ponovili naš repertoar.

Ker smo imeli že naslednji dan nastop in smo si mogli nabrati novih moči smo z našim programom zaključili še ob rani uri.

PS: Oglejte si bogato foto galerijo in seveda spletne strani na temo Zmajevega karnevala Ljubljana.

PETEK, 08.02.2013 – KALEDA

Tokrat smo se za kaleda odločili zamenjati kostume. Oblekli smo si Robin hude in Menihe. Zbirali smo se takoj po 16.00 uri. Prevzeli v skladišču inštrumente. Med tem je prišel tudi mini bus in že smo bili na turneji. Kot običajno, smo se najprej ustavili na kmetiji Konec v Volčeh. To je bil naš že najmanj deveti obisk kmetije zapovrstjo. Gospodarju in družini z veseljem zaigramo naše stare in nove pesmi medtem, ko gospodinja hiti z nošenjem domačih dobrot na mizo. Temu se res ni moč upreti. Pot smo nadaljevali do naše članice na Čiginju – sobe Silva. Tu smo dobili letos novega sponzorja – soseda The blue house g. Valentina Leban Reja. Valentin je spekel pecivo, Silva pa postregla s toplo pijačo. Ubrani zvoki TPM so prešerno odmevali po Čiginju in privabili kar nekaj domačinov.

In že smo pot nadaljevali Poljubinj, k ga. Marti Leban (93 let), mati našega člana, katera nam je sponzorsko zašila nekaj delov pri kostumih. Tudi tu so naši zvoki prešerno odmevali po vasi in privabili sosedo ga. Renato (Penzion Kobala) in seveda je bilo potrebno prit igrat tudi k njej. Vabilo pa je tudi za prihodnje leto. Kot že lansko leto smo kaledo zaključili v okrepčevalnici Korita v Zatolminu. Tu sta nas nadvse lepo sprejela lastnika g. Zlatko Murkovič in ga. Verica. Ob prihodu smo jima zaigrali naš skrajšan repertoar. V lokalu je skupina praznovala rojstni dan in povabili so nas, da jim zaigramo. Nastala je prava veselica. Dodali smo tisti pravi ocvirek. Bilo je super vzdušje.

Vedoč, da nas čaka naporen vikend, pa smo se žal morali z gostiteljem pozdraviti in nabrati moči.

PS: Letos smo imeli svojega uradnega fotografa. Zato si oglejte bogato foto galerijo

 

PUSTNI TOREK V TOLMINU 12.02.2013

  • 14:50 prevzem instrumentov v skladišču in ureditev oblek (AD TMINSKGA GRAFA
  • MUZIKA)
  • 15:10 muziciranje pri sponzorki - ga. Klanjšček Martini
  • 15:30 nastop pred (v) Domom upokojencev Tolmin
  • 16:10 pustna povorka od Pregljevega trga do Mestnega trga
  • 16:30 muziciranje in pustno rajanje na Mestnem trgu
  • 17:15 muziciranje "Ad kantona da kantona da tazadne betule" (Tolmin)
  • 20:00 zaključek muziciranja v Baru Grad
  • 21:00 pospravilo instrumentov v skladišče

Letos bo po dolgih letih v Tolminu pravi pust. Rajalo se bo kar dvakrat.

Vse ljubitelje pusta, tiste ki se radi na ta dan poveselite kot pustna šema kot posamezniki ali v skupini vabimo, da se nam v čim večjem številu pridružite na Pregljevem trgu. Skupaj se bomo v povorki odpravili do Mestnega trga in tam nadaljevali z pustnim rajanjem. Vabimo pa seveda tudi vse tiste, ki bodo nastopili na pustni povorki v nedeljo, ne glede na masko.

Ker pa brez gledalcev ne gre, za vse vas se bomo šeme tudi uredile, pridite nas pogledat v čim večjem številu.

Pozabimo nekaj dni na vsakdanje tegobe, zaprimo televizorje in se skupaj poveselimo.

Skupaj si ustvarimo vzdušje, da si bomo na koncu lahko samo rekli NAJ TRAJA, NAJ TRAJA....

 

30.02.2013

Pustna opravila in vaje so v sklepni fazi. Kot verjetno večina vas že ve, se bomo letos na 300 obletnico Tolminskega punta predstavili v novih oblekah-kostumih na to temo. Pripravljamo se praktično že vse od jeseni, aktivno pa zadnja dva meseca. Ob tej priliki se zahvaljujemo vsem sponzorjem, ki ste nam na kakršen koli način pomagali, da smo našo željo lahko uresničili. Tminska pustna muzika je tako pripravljena za nastope v Tolminu in na gostovanjih. Ostale so nam še ene vaje pred nastopi. Letos nas čaka prava turneja, kar 6 dni zapovrstjo.

Da pa je vzdušje med člani pravo poskrbijo naši zvesti člani. Saj ob okroglih obletnicah pogostijo vse člane. Tokrat je bil naš slavljenec g. Danijel ZALAŠČEK. V sredo po naših rednih vajah smo nadaljevali s praznovanjem v Okrepčevalnici Tmin v Tolminu v prijetnem vzdušju. Lahko bi rekli, da smo imeli kar dvojne vaje.

 

PETEK, 28.12.2012
24.12.2012 smo člani TPM pripravili druge dobrodelne kabalete. Veseli smo, da se naš trud obrestuje, saj so se letos sponzorji odzvali še v večjem številu kot lansko leto, več pa je bilo tudi obiskovalcev. Letošnje kabalete smo pripravili na tržnici v Tolminu. Z obiskom smo bili zadovljni, odzivi obiskovalcev so bili pozitivni, spodbudni, marsikomu je bilo kar nemogoče, da lahko danes še kdo kaj podari.
Vsem, ki smo kakor koli polepšali ta dan in smo jim že voščili in tudi tistim, ki berete te vrstice, želimo srečno, zdravo in uspešno leto 2013, hkrati pa vas vabimo na 3. dobrodelne kabalete drugo leto. Voščilo velja tudi vsem sponzorjem, katerim se najlepše zahvaljujemo in seveda priporočamo tudi v naprej.

SREČNO

Se vidimo ob PUSTU 2013

     >>Novice

1.Himna (integralna)
2.Himna (razsirjena)
3.Himna (gola)
4.Program
5.Livek 2010 (foto)
6.Videogalerija

--] TPM © Copyright 2003 graphics, design Lara-K . Webmaster [--